Blog

Lock lock, who’s there?

Het kopen van een nieuwe trekker is een flinke investering. Je mag er dan ook vanuit gaan dat je na het afronden van de transactie volledig eigenaar bent van het voertuig. Maar het lijkt erop dat John Deere snode plannen heeft dat tegen te gaan. Nieuwe trekker? ‘Prima, maar de software blijft van ons.’

Het principe is niet nieuw. Apple hanteert het al een tijdje. En ook de autobranche lijkt in dat opzicht niet van gisteren. Op de website Wired.com uit Kyle Wiens zijn ongenoegen. Uiteraard heeft meneer Wiens belangen, maar het is niet ondenkbaar dat hij volgens trekkereigenaren de spijker precies op z’n kop slaat.

Praktische problemen

Het niet bezitten van de software, maar ‘enkel’ eigenaar zijn van de hardware, klinkt in eerste instantie niet onoverkomelijk. Ware het niet dat er niemand, behalve een mannetje van de fabrikant, een storing in de software kan verhelpen. Immers, er zit een lock op het gehele systeem. Het is te vergelijken met Windows. Sinds 8 april 2014 wordt XP niet meer ondersteund. Dat betekent dat aan de aanschaf van nieuwe software of zelfs een nieuwe pc of laptop niet ontkomen kan worden. En dat betekent zoiets als: eerst betalen, dan weer verder. Praktisch gezien zal het plan van John Deere dus voor wat problemen kunnen zorgen.

Het zal best dat John Deere niet wil dat piraten gaan sleutelen aan de software, maar om met die reden de trekkereigenaar te duperen gaat wel erg ver. Het plan van John Deere is nog niet goedgekeurd overigens. Volgens Wiens gaat de Amerikaanse Copyright Office zich erover buigen en wordt het in juli bekend of de fabrikant het idee mag uitvoeren.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Jasper Lentz
Over Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan de slag gegaan als internetredacteur voor AgriMedia. Hij schrijft onder meer voor Mechaman.nl, Landbouwmechanisatie.nl en Tuinenparktechniek.nl.

Helpt u ons in twee minuten deze website te verbeteren?

Als uitgever van Mechaman en LandbouwMechanisatie zijn wij continu op zoek naar hoe we u als lezer nog beter van relevante en nuttige informatie kunnen voorzien. Daarom willen we u graag wat vragen stellen.

Ik doe mee!
1 Reactie op Lock lock, who’s there?
  1. Avatar Bram schreef:

    De vergelijking met Windows XP is wel erg scheef. Windows XP is gewoon een oud product waar de fabrikant van zegt dat er geen nieuwe problemen meer van opgelost worden. Niemand is verplicht een nieuwe computer te kopen, het heeft alleen wel veel (veiligheids)voordelen als je dat wel doet (of eigenlijk al gedaan had).