Tribine gaat in productie

De experimentele Tribine-maaidorser gaat in productie. De gemeenteraad van Newton in de staat Kansas heeft goedkeuring gegeven aan de bouw van een 2 hectare groot fabrieksterrein. De fabrikant hoopt komend voorjaar de eerste productieserie in elkaar te schroeven.

De Tribine is gebaseerd op de Agco Gleaner S77, een axiaaldorser met een motorvermogen van 275 kW (375 pk). Bijzonder is dat de machine is uitgerust met knikbesturing en dat op het achterste deel een graantank is gemonteerd met een inhoud van 1.000 bushel (goed voor 36 tot 44 ton, afhankelijk van het gewas). De enorme tank is in twee minuten te lossen.

Prototype

Behalve de hoge capaciteit,  is de lage bodemdruk een sterk punt van de Tribine, meent de Amerikaanse sojabonen- en maisteler, Ben Dillion, die een de loop der jaren een aantal prototypes van de Tribine bouwde. Door de knikbesturing kan de machine ook in hondengang over het perceel rijden.

022-tribine

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Helpt u ons in twee minuten deze website te verbeteren?

Als uitgever van Mechaman en LandbouwMechanisatie zijn wij continu op zoek naar hoe we u als lezer nog beter van relevante en nuttige informatie kunnen voorzien. Daarom willen we u graag wat vragen stellen.

Ik doe mee!
1 Reactie op Tribine gaat in productie
  1. Avatar John S. schreef:

    Toch wel leuk, dat de merknaam Gleaner, later type-aanduiding bij Allis Chalmers bij AGCO blijft voortbestaan. Het aparte axiale principe met dwars geplaatste dorseenheid verdient dat.
    In de beschrijving wordt geschreven over een lage bodemdruk. Uit de tekening blijkt dat de graantank vrijwel geheel gedragen wordt door twee grote wielen, die vrijwel midden onder de tank zitten. Dit betekent, dat de het eigen gewicht van tank vermeerderd met het gewicht van 1000 bushels graan ( 350 hl a 75 kg/hl) of wel in totaal ongeveer 30 ton gedragen moet worden door die twee banden. En ook al ga ik uit van cyclisch gebruik bij 15 km/h , dan nog moeten de grootste Mega X Bib banden van Michelin tot meer ruim 2,5 bar moeten worden opgepompt. Voor Nederlandse omstandigheden noem ik dat beslist geen lage bodemdruk. Een tweede opmerking betreft de hondengang. Het is technisch onmogelijk om die alleen met knikbesturing te realisren. Met enig zoekwerk kwam ik erachter dat de as onder de graantank over een kleine hoek verdraaid kan worden en dat alle vier banden dan wel hun eigen spoor maken.