Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

VIDEO: Fendt 1050 Vario, boordevol nieuwe techniek

Ruim een jaar geleden liet trekkerbouwer Fendt zijn nieuwe topmodel, de 1050 Vario, al aan de pers zien. Nu, een paar maanden voor vakbeurs Agritechnica, is die klaar en keken de landbouwjournalisten voor het eerst onder de motorkop en zagen de trekker aan het werk.

De Fendt 1050 Vario is ruim een jaar geleden al aan de pers getoond. Bekijk onze fotoreportage. Nu, een paar maanden voor vakbeurs Agritechnica, is die klaar en keken de landbouwjournalisten voor het eerst onder de motorkop en zagen de trekker aan het werk.

Fendt verwacht met deze super krachtige 1000-serie wieltrekker van 380 (Fendt 1038 Vario) tot 500 pk (voor de Fendt 1050 Vario) het gat te vullen tussen de traditionele wieltrekkers en knik- en rupstrekkers die zonder ballastgewicht al snel 17 ton wegen. De 1000 Vario-serie weegt kaal 14 ton en is – als de omstandigheden erom vragen – op te plussen naar 25 ton. De trekker komt in Noord-Amerika ook als Challenger op de markt.

Vooras ook traploos

Dat de Fendt 1000 Vario-serie over een cvt beschikt wekt geen verbazing. Maar de uitvinders van de variobak perfectioneerden de techniek. De nieuwe VarioDrive heeft één oliepomp die de olie via een T-stuk verdeelt over twee hydromotoren: één voor de voor- en één voor de achteras. Dat betekent een onafhankelijkheid tussen de voor- en achteras, waardoor de voorwielen in een bocht probleemloos sneller kunnen draaien dan de achterwielen. Bij zwaar werk op het veld is er weer een automatisch mechanische koppeling tussen voor- en achteras.

MAN-zescilinder

In het vooronder van de Vario 1000 ligt een 12,4 liter MAN-zescilinder die maximaal 1.700 motortoeren maakt. Het maximumkoppel van 2.400 Nm bereikt het zwaarste model uit de serie al bij 1.100 toeren. Bij de topsnelheid van 60 km/h draait de motor 1.450 toeren, 40 km/h is zelfs mogelijk met slechts 950 motortoeren.

Voor de hydrauliek is de Vario 1000-serie leverbaar met twee hydrauliekpompen met een gezamenlijke opbrengst tot 430 liter per minuut. Het gaat dan om twee afzonderlijke circuits, waarbij de ene pomp maximaal 220 l/min levert en de andere 210.

Gerelateerde artikelen