Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Om chauffeurs beter zicht te geven op hun werkzaamheden kocht familie Zonderland uit Canada een draadloze camera en monitor. Inmiddels is het systeem op het bedrijf volledig ingeburgerd en wordt veel gebruikt.
Zonderland heeft een akkerbouw en loonbedrijf in Dresden, Canada, en specialiseert zich onder andere in gewasbescherming en maïs hakselen. Om als chauffeur beter zicht te hebben op wat er achter je rug afspeelt, werd twee jaar geleden een draadloos camerasysteem aangeschaft. “Wij kunnen vanuit de hakselaar niet in de kipper kijken, dus besloten we een camera te monteren. Zo zit je niet meer gedraaid en heb je beter overzicht op het hakselen en vullen. Doordat het systeem draadloos is, heeft ook de trekkerchauffeur een monitor in zijn cabine waarop hij het vullen kan volgen. Met het opladen van uien gebruiken we een camera op de uienlader. De vrachtwagenchauffeurs kunnen nu zelf hun wagen vol rijden. Dit moest voorheen met veel aanwijzingen gebeuren”, vertelt Huib Zonderland.
Draadloos tot 18 meter
Zonderland gebruikt de camera’s nu op de uienplanter, veldspuit, uienlader en hakselaar. Hiervoor hebben ze twee draadloze camera’s en vier monitoren. Fabrikant CabCam biedt standaard één camera met 17,5 cm TFT LCD monitor aan. Een tweede camera is optioneel leverbaar. Volgens CabCam heeft het draadloze netwerk een bereik tot 18 meter. De waterdichte kleurencamera registreert ook het geluid en gebruikt een 12 volt aansluiting. Voor nachtwerk is de camera voorzien van LED verlichting. Er zijn maximaal vier monitoren op één camera aan te sluiten.
Het systeem met één camera en monitor kost 227 euro ($ 350). De variant met twee camera’s kost 324 euro ($ 500).