Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Machinebouwer Ropa heeft een nieuwe bietenlader ontwikkeld. Alles eraan is groot. Zo heeft de machine een bek met een breedte van tien meter.

De Ropa EuroMaus4 is de grootste zelfrijdende bietenlader die Ropa ooit bouwde. De tien meter brede bek is voorzien van 18 reinigingswalsen. De reinigingsintensiteit van de walsen is instelbaar.
Contragewicht
Door zijn brede laadbek heeft de EuroMaus 4 ook een lange laadarm. Om toch stabiel te staan tijdens het laden monteerden de ingenieurs van Ropa een contragewicht op een 9 meter lange arm. Elektronische meetsystemen houden de balans van de machine continu in de gaten.

Twee joysticks
De chauffeur van de machine bedient de Maus met twee joysticks. Hij zit in een cabine die tot een hoogte van 5,1 meter is te heffen zodat hij goed overzicht heeft. De bietenlader wordt aangedreven door een 240 kW (326 pk) sterke Mercedes-Benz motor met een SCR katalysotor en AdBlue. Veel werk is met gereduceerd motortoerental van 1.200 toeren per minuut te doen, wat brandstof bespaart.

31 ton
Tijdens de transport is de 31 ton wegende machine 3 meter breed en 14,5 meter lang. Hij is vanaf 2011 leverbaar en tijdens BeetEurope, 14 oktober in Lelystad, te zien.

Gerelateerde artikelen