Op de landelijke preidag jl. stond een prototype van een sensorgestuurde spuit. Onderzoekers testten hiermee de interesse van preitelers. Deze winter wordt de machine gebouwd.

Voor het komende seizoen gaan vier preitelers aan de slag met de innovatieve spuittechiek. Dit is een combinatie van bestaande onkruidherkenningstechniek. Deze technieken kunnen emissies van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten verminderen. In de KRWpilot ‘Innovaties in ’t kwadraat’ werken de telers samen met bedrijven aan duurzame teeltsystemen in prei, peren en aardbeien.

Onderzoeker

De preitelers waren nieuwsgierig naar de verschillende technieken en methoden. PRI-onderzoeker Jan van der Zande: “Je merkt op zo’n dag dat de preitelers direct meedenken over hoe het systeem in de praktijk kan werken. Ook voor mij als onderzoeker is dat handig. We willen voorjaar 2011 een werkende machine hebben om te testen bij de deelnemende preitelers.” In een unieke samenwerking hebben zeven praktijkbedrijven onder leiding van CLM en DLV Plant de handen ineen geslagen. De bedrijven gaan deze uitdaging aan samen met twaalf telers in Brabant, Gelderland en Utrecht. Waterschappen, provincies, landbouwbedrijfsleven en het Agentschap NL ondersteunen het project.