Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Het is Van Ham’s reactie op het onderzoek dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid deed naar ongevallen met landbouwvoertuigen op de openbare weg.
“Wij betreuren ten zeerste dat het aantal doden en gewonden in het landbouwverkeer niet daalt. Daar moeten we met z’n allen meer aandacht voor hebben”, zegt Van Ham. “We lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid.”

Extra bewust zijn van risico’s

Volgens de Onderzoeksraad worden de ongevallen vooral veroorzaakt doordat trekkers en andere landbouwvoertuigen onveilig zijn vanwege slecht zicht van de bestuurder, dat het voertuig in het donker slecht herkenbaar is en de voertuigen vaak te breed zijn. Daarnaast meent de Raad dat bestuurders van de landbouwvoertuigen onvoldoende rekening houden met de risico’s voor andere verkeersdeelnemers. “Als we als boeren en tuinders op de openbare weg rijden, dan moeten we ons extra bewust zijn van die risico’s”, zegt Van Ham.

Europese afspraken

Hij ziet echter weinig heil in de voorstellen die de Raad doet . Zo meent Van Ham dat het niet nodig is om zeer ervaren mensen examens af te nemen. Wel zouden er volgens Van Ham Europese afspraken te maken over de eisen die aan de voertuigen gesteld worden.

Geen administratieve lasten

Een kenteken of verplichte periodieke keuring hoeft er voor Van Ham niet te komen. “Ik geloof niet in extra administratieve lasten.”