Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Franse Pouchain rooier komt naar Nederland

HeGro Agri Service uit Stad aan ’t Haringvliet (ZH) importeert sinds dit jaar zelfrijdende rooimachines van het Franse merk Pouchain in ons land. De machines, geschikt voor het rooien van aardappelen, uien en witlof, blinken vooral uit in eenvoud.

Van origine specialiseert Pouchain zich in het bouwen van witlofrooiers. Zeven jaar geleden werd voor het eerst een aardappelrooier gebouwd. HeGro Agri Service haalt dit jaar drie zelfrijdende rooiers naar Nederland. Het gaat om twee vier rijige bunkerrooiers en een twee rijige bunkerrooier.

“De rooiers van Pouchain blinken uit in eenvoud”, verteld Herbert Grootenboer, de man achter HeGro Agri Service. “Pouchain heeft als uitgangspunt dat het onderhoud aan de machine door iedereen uitgevoerd moet kunnen worden. Ze zijn daarom bijzonder eenvoudig en robuust. Omdat de jaarlijkse aantallen vrij laag liggen is de fabrikant zeer flexibel. Bijna alles is mogelijk. Zo kun je ervoor kiezen om de motor voorop te monteren, achterop in de lengterichting of overdwars. Ook het reinigingssysteem is vrij te kiezen. Standaard is een breed rollenbed met acht hydraulisch aangedreven rubberen rollen. Een axiaalrollenset of egelband kan ook. De cabine, die op de wagenrooiers tevens draaibaar is, komt van Claas of New Holand. De bediening is wel volledig eigen ontwerp.”

De rooier op de foto zal gebruikt worden om eerstejaars plantuien te rooien en later aardappelen. Boven de vooras ligt een Deutz Tier III motor. De bunker heeft een inhoud van 6,5 ton en lost gedeeltelijk via een kiepbare bodem. De afvoerband wordt nog aangepast zodat ook rijdend gelost kan worden. Een rupsonderstel is optioneel mogelijk. De vier rijige bunkerrooier kost bruto ongeveer 385.000 euro. Een vier rijige wagenrooier, met draaibare cabine, kost 325.000 euro.