Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Stoffige Aardappeldemodag in Westmaas

In tegenstelling tot andere jaren was de tweejaarlijkse Aardappeldemodag, op woensdag 22 augustus in Westmaas (Z-H.), dit jaar een opvallend droge editie. Geen modder en geploeter op de Hoeksche-Waardse kleigrond maar veel stof en kluiten die problemen vormde voor de rooiers.

In tegenstelling tot andere jaren was de tweejaarlijkse Aardappeldemodag, op woensdag 22 augustus in Westmaas (ZH), dit jaar een opvallend droge editie. Geen modder en geploeter op de Hoeksche-Waardse kleigrond maar veel stof en kluiten die problemen vormde voor de rooiers.

Naast zelfrijdende vier rijïge rooiers van AVR, Grimme en Dewulf reden er ook enkele getrokken verstek-bunkerrooiers op het demoveld. Nieuw op het aardappelperceel was de vier rijïge getrokken Apache van fabrikant AVR. Na vorig jaar met een prototype gedraaid te hebben was dit de eerste publieke tentoonstelling waar de machine was te zien.

WM Kartoffeltechnik, dat recentelijk werd overgenomen door bietenrooierfabrikant Ropa had nog net even tijd om een nieuwe Ropa sticker op hun getrokken bunkerrooier te plakken. Niet in actie was de vier rijïge VR3000 voorraadrooier van WM Kartoffeltechnik. Deze wordt gebouwd in Zeeland door fabrikant VSS. Ook de rijenfrezen van WM worden hier geproduceerd.


Ook voor de nieuwe MT-serie kipwagens van Miedema was het zijn publieke debuut. De nieuwe serie bestaat uit twee modellen, de MT 13 en MT 15, met 13 en 15 ton laadvermogen.

Op de stand van Van Gemeren Mechanisatie was de definitieve versie van de Baselier/Wifo pootcombinatie te zien. De combinatie bestaat uit een Baselier hakenfrees en aanaardkap in combinatie met pootelementen afkomstig van Cramer. Begin juli nam fabrikant Wifo uit Ferwert (Fr.) de gehele productie van Cramer en Machinefabriek N.P Koning over. Vandaar dat op de machine nu voor het eerst de Wifo naam te zien was. Verder is de voorraadbak nu in het Baselier-groen gespoten en op details verbeterd.


Ook kleinere innovaties waren in Westmaas te vinden. Zo liet Agrodust uit Tollebeek (Fl.) het prototype van een zelfrijdende stofzuiger zien. Deze bestaat uit een van hun standaard stofzuigers op een platform met een soort fietsstuur en zitje. De machine wordt elektrisch aangedreven via een accupakket. Een mechanische versie was ook aanwezig. Hierbij zit je achter de stofzuiger op een éénwielige fiets die aan de stofzuiger is bevestigd.

Naast rooiers en kipwagens was op het demoveld ook de Veris MSP3 bodemsensor van Agrometius aanwezig. Dit apparaat meet, aan de hand van elektrische geleidbaarheid, het organische stofgehalte en de zuurgraad. De data wordt opgeslagen in bodemkaarten. Deze kunnen vervolgens gebruikt worden voor het plaatsspecifiek toedienen van meststoffen en het variëren van de zaai- of plantafstand.