Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Holmer en Agrifac koppen het best

De Terra Dos T3 van Holmer en de Big Six van Agrifac zijn in de vergelijkende bietenrooiertest in het Duitse Seligenstadt wat betreft kopwerk als beste uit de bus gekomen. Beide kopten 82,8 procent van de bieten ‘goed’.

Het percentage ‘te diep gekopte bieten’ lag bij de de Holmer (1,0 procent) nog iets lager dan bij de Big Six (1,4 procent). Het aandeel ‘te hoog gekopte bieten’ werd bij de Holmer vastgesteld op 16,8 procent en bij de Big Six van Agrifac op 15,8 procent. Overigens klinkt ‘te hoog gekopt’ ernstiger dan het was: geen enkele rooier die aan de test deelnam, kopte de bieten zodanig ondiep dat het tot problemen – laat staan boetes – zou leiden bij de suikerfabriek.

Bietverlies

Wat bietverlies betreft, scoorde de Big Six van Agrifac het slechts van de acht geteste machines: de Big Six verloor 5,6 ton bieten per hectare. Met een bietverlies van 2,4 ton per hectare, kwam de zeswielige Ropa Euro-Tiger V8-4 op dit criterium als beste uit de bus.

In Duitsland – waar alle bieten voor transport worden verladen met grote zelfrijdende bietenlaadmachines die flink wat grondtarra van de bieten halen – speelt de grondtarra niet zo’n grote rol. Niettemin haalde de Big Six de bieten er het schoonst uit: 4,8 procent grondtarra.