Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Ballast gewicht met driepunts hef

Wie zijn achterbanden niet met water wil vullen, of als alternatief voor wielgewichten, heeft het Duitse bedrijf Grasdorf Wennekamp een speciaal ballast gewicht ontwikkeld. Deze hangt tussen de trekker en het werktuig in.

Grasdorf Wennekamp gewicht 2Om de trekkracht optimaal te kunnen benutten is een goede ballastering van de trekker noodzakelijk. Bijvoorbeeld bij het bovenover (on-land) ploegen, of werkzaamheden met een getrokken machine, waarbij niet direct trekkracht op de achteras wordt overgebracht, is dit een punt waar vaak te weinig aandacht aan wordt besteed.

Vloeibare ballast

Om over voldoende ballast op de achteras te beschikken worden de banden vaak gevuld met water. Dit is verreweg de goedkoopste methode maar het gewicht is relatief gering. Ook is roesten en het volledig leegmaken van de banden een probleem. Wielgewichten zijn een alternatief. Probleem hierbij is vaak dat het (de-)monteren aardig wat werk kost.

1300 of 1760 kg

Het Duitse Grasdorf Wennekamp bouwde een gewicht dat in de driepuntshef komt te hangen en, waar de machine volgens aan wordt bevestigd. Het ballast gewicht is er in de ‘Profi’ versie van 1300 kg en de ‘Max Power’ versie van 1760 kg. Optioneel kunnen nog eens acht losse gewichten, van ieder 70 kg, aan het moedergewicht worden gehangen. Doordat het achter de achteras hangt is de uiteindelijke druk op de wielen nog groter, met brandstofbesparing tot gevolg. Het gewicht is zo’n twee meter breed en een meter hoog. Standaard zijn zes hydrauliekaansluitingen, twee luchtaansluitingen en een stekker voor de aanhangerverlichting. Voor afkoppelen komt het gewicht met een speciale standaard. In de hefarmen is ook een Walterscheid kogelkop te hangen.Grasdorf Wennekamp gewicht 1