Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Bedrijven

Zonnepanelen in trek bij akkerbouwers

Het aantal akkerbouwbedrijven met zonnepanelen neemt toe. 7,4 procent van de bedrijven is voorzien van zonnepanelen. Eén op de vier akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers heeft plannen te investeren in deze duurzame alternatieve energie.

Dat blijkt uit cijfers van de AkkerbouwScanner 2013 van AgriDirect. In januari en februari beantwoordden ruim 4.600 agrariërs met minstens 10 hectare akkerbouwgrond en/of 5 hectare vollegrondsgroenteteelt vragen over bedrijfsactiviteiten, investeringsplannen en toekomstintenties.

3,8 procent van de akkerbouwers en 3,6 procent van de vollegrondsgroentetelers beschikt over windmolens, een biogasinstallatie of een andere methode om energie op te wekken. Het percentage investeringsplannen van akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers voor deze methoden ligt respectievelijk op 3,2% en 2,9%.

“Het is niet verwonderlijk dat juist deze sector wil investeren in duurzame energie. De akkerbouwsector heeft een goed seizoen gehad en met zonne-energie bespaart de ondernemer flink op de energierekening en wordt zijn productieproces duurzamer. Gemiddeld vergt het aanbrengen van zonnepanelen op een schuur een investering van €50.000,-. Dit is in ongeveer tien jaar tijd terug te verdienen in de situatie dat het volledige energieverbruik wordt gehaald uit de zonnepanelen. In het kader van de actie ‘zonnepanelen in het zonnetje’ kunnen agrarisch ondernemers, met een stroomaansluiting van minder dan driemaal 80A, voor financiering van zonnepanelen bij Rabobank een extra rentekorting van 0,3% krijgen voor een periode van vijf jaar’’, aldus Ruud Huirne, directeur Food en Agri Nederland bij Rabobank Nederland.

Zonnepanelen

Gerelateerde artikelen