Favoriet

Blog

Vliegtuigje spelen

Zo af en toe zit ik in het vliegtuig. En als het even kan, vlieg ik dan van luchthaven Rotterdam The Hague Airport, zoals dat tegenwoordig heet. Dat vliegveld ligt namelijk dichtbij mijn woonplaats.

Zo af en toe zit ik in het vliegtuig. En als het even kan, vlieg ik dan van luchthaven Rotterdam The Hague Airport, zoals dat tegenwoordig heet. Dat vliegveld ligt namelijk dichtbij mijn woonplaats.

En vlieg je vanaf en op deze luchthaven, dan is de kans het grootst dat ik over onze eigen boerderij vlieg. En dat is altijd intrigerend. Zo vaak zie je het eigen bedrijf immers niet van de bovenkant.

Tenminste … dat was tot voor een tijdje geleden het geval. Er zijn intussen meer mogelijkheden gekomen om bedrijfsgebouwen en percelen eens vanaf een hoger standpunt te bekijken. Wie heeft er niet naar de foto’s op Google Maps gekeken? Zelfs dat levert informatie op die je normaliter niet hebt. Op deze, vaak haarscherpe, afbeeldingen van de Amerikaanse internetgigant kun je verschillen binnen een perceel waarnemen. Een gedempte sloot laat zijn sporen in het gewas na. Plekken waar water heeft gestaan tekenen zich duidelijk af, net als rijsporen.

Maar de foto’s van Maps zijn niet bij de tijd. Je hebt dus ruwe informatie over de jouw percelen, maar geen beelden die je helpen bij het maken van bemestings- of gewasbeschermingskeuzes. Satellietbeelden geven die informatie wel, maar die kun je ook zelf verzamelen. Met een eigen vliegtuigje.

Nog even en de drone behoort tot de standaarduitrusting van de akkerbouwer. Ik zie het al voor me. In elke schuur hangt straks een drone aan de muur. De foto’s die zo’n onbemande drone van uw gewassen maakt, laten namelijk zien waar het in het perceel aan schort. En daar kunnen we dan iets aan doen. Als we tenminste al die gegevens op de juiste manier weten te vertalen. Maar mocht dat niet meteen lukken, dan blijft het vliegen met zo’n afstandbestuurbaar vliegtuigje gewoon leuk. Terwijl de robottrekker in zijn eentje zijn rondjes rijdt, kunnen we lekker vliegtuigje spelen.