Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Dewulf vernieuwt de R3060-aardappelrooier

De Belgische fabrikant van rooimachines Dewulf heeft de driewielige zelfrijdende tweerijige R3060-rooier vernieuwd. Dankzij de modulaire opbouw kan de fabrikant de rooier in maar liefst negen uitvoeringen leveren.

Dewulf R3060 (2)_resizeDe Belgische fabrikant van rooimachines Dewulf heeft de driewielige zelfrijdende tweerijige R3060-rooier vernieuwd. Dankzij de modulaire opbouw kan de fabrikant de rooier in maar liefst negen uitvoeringen leveren.

Net als zijn voorganger is de R3060 een driewieler, waardoor de aardappelen naast het voorste wiel worden gerooid en de rooier dus niet door de nog te rooien ruggen rijdt. Standaard wordt de machine geleverd met twee diabolo’s met rooischaren. Maar Dewulf levert de machine op verzoek ook met een diabololoze rooi-unit met aangedreven schijven, zodat de machine beter uit de voeten kan in slechtere omstandigheden.

Standaard beschikt de machine over drie zeefkettingen, een loofrol en twee egelbanden. Naar gelang de rooiomstandigheden lastiger worden, kunnen er tal van extra reinigingsmodules (zeefmodule, axiaalmodule, Easy-cleanmodule of sterrenbaanmodule) en/of doorvalmatten worden geleverd. De rooier heeft een bunker van 7 ton die rijdend kan worden gelost, maar voor telers die liever een wagenrooier hebben, kan de Belgische fabrikant ook een rooier met een afvoertransporteur leveren.

Scania

Dewulf heeft in de nieuwe R3060 de Deutz-motor verruild door één vijfcilinder van Scania met SCR-technologie. Deze motor is met 257 kW (350 pk), bijna 15 kW  (20 pk) sterker dan de Deutz-motor op het voorgaande model, maar is volgens de fabrikant 10 procent zuiniger.

De R3060 is voorzien van Claas-cabine waarin Dewulf zijn eigen bedieningsinstrumentarium heeft gemonteerd. Bijzonder is de mogelijkheid om tot vijf verschillende rooi-instellingen te programmeren: handig op een perceel met verschillende grondsoorten. De chauffeur heeft een goed zicht op de invoer, maar via zes camera’s kan hij de hele productstroom volgen.

Dewulf R3060 (3)_resize