Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Kinderlijk eenvoudige bandenwisselaar

De oplossing is zó eenvoudig, dat het verbazingwekkend is dat niemand het eerder heeft ontwikkeld: een apparaatje op de heftruck waarmee het verwisselen van trekkerwielen veel eenvoudiger wordt. Komende week op de Aardappeldemodag in Westmaas wordt de Yellow Green Wheel Changer aan de boeren getoond.

DSC_5516 kleinDe oplossing is zó eenvoudig, dat het verbazingwekkend is dat niemand het eerder heeft ontwikkeld: een apparaatje op de heftruck waarmee het verwisselen van trekkerwielen veel eenvoudiger wordt. Komende week op de Aardappeldemodag in Westmaas wordt de Yellow Green Wheel Changer aan de boeren getoond.

De Yellow Green Wheel Changer is een vondst van techneut, uitvinder en zoon van een akkerbouwer, Ap Niemantsverdriet, die een eigen ingenieursbureau runt en tot dusver hoofdzakelijk oplossingen bedenkt voor logistieke en ergonomische vraagstukken voor bedrijven als Tata Steel, Heineken en de bloemenveiling. Dit voorjaar ontwikkelde hij de wielenwisselaar die hij via een eigen webshop op de markt brengt.

Plaatje ijzer

De wielenwisselaar is eigenlijk niet meer dan een plaatje ijzer, waaronder een gelagerd nestenwiel is gemonteerd. Over dat tandwiel loopt een kettinkje met twee haken. Het gehele apparaat wordt over de lepels van de heftruck geschoven. Door vervolgens twee ogen aan het wiel te schroeven is het wiel eenvoudig van de naaf te tillen. Bij het monteren kun je het trekkerwiel wat draaien, zodat de bouten precies voor de gaten zitten. Bijkomend voordeel is dat de wielen eenvoudig plat op een pallet gelegd kunnen worden, zodat ze niet meer kunnen omvallen.

De Yellow Green Wheel Changer is geschikt voor trekkerwielen die groter zijn dan 38 inch en kost 595 euro exclusief btw, maar inclusief acht ogen en boren om eventueel op de juiste plaats gaten in de velg te boren voor de ogen.

Namaak

Niemantsverdriet heeft zijn Yellow Green Wheel Changer gepatenteerd, maar sluit niet uit dat boeren het betrekkelijk eenvoudige apparaatje zelf thuis zullen namaken. “Twee van de tien zullen dat misschien doen, maar de andere acht zullen er gewoon één bestellen.”

DSC_5489 klein

Gerelateerde artikelen