Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Transport

ATH 2014: Hooglosser van Areco

Mechanisatiebedrijf Van Arendonk trekt op Agro Techniek Holland publiek met een bijzondere hooglosser op rupsen. Deze Areco BLW-Line is gebouwd door Berkers Techniek in Deurne voor een klant van Van Arendonk, Erf in Zeewolde.

Erf is met 1.800 hectare het grootste particuliere biologische landbouwbedrijf van Nederland. Het bedrijf wilde een wagen die de kwetsbare bodem zoveel mogelijk ontziet en waarmee het bedrijf rechtstreeks producten op de vrachtwagen kan lossen. Het bedrijf vervoert met de wagen suikerbieten, aardappelen, rode bieten en silage.

Transportas

Om de bodem te ontzien koos Berkers Techniek voor flinke rupsen die hij uit de Verenigde Staten over liet komen. Daarachter zit een transportas met wielen, die voor transport over de weg naar beneden komt en de rupsen van de grond tilt. Op die manier kan er over de weg sneller dan 25 km/h worden gereden – de maximale rijsnelheid van de rupsen. Uiteraard is dit niet mogelijk met volle belading.

De rupsen worden niet aangedreven, maar om het sturen in bochten iets te vergemakkelijken kan wel meer druk op de achterste deel van de rupsen worden gezet. Daardoor komt de voorkant van de rupsen iets van de grond.

Twee delen

De bodemketting van de wagen bestaat uit twee delen die onafhankelijk van elkaar kunnen draaien. Op die manier is ook het laatste deel van de vrachtwagen goed vol te laden. De maximale loshoogte is 4,70 meter.

Afhankelijk van het product kan de wagen 17 tot 18 ton product meenemen en de wagen kost circa 175.000 euro. In het komende nummer van LandbouwMechanisatie is een uitgebreid verslag te lezen over de Areco BLW-Line.