Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

John Deere toont nieuwe hakselaar aan Europese pers

Machinefabrikant John Deere heeft een nieuwe serie veldhakselaars aan de Europese pers gepresenteerd: de 8000-serie. Dit najaar gaat de fabrikant op vier plekken in Nederland demonstraties geven.

2014_09_25_SPFH_Field2Machinefabrikant John Deere heeft een nieuwe serie veldhakselaars aan de Europese pers gepresenteerd: de 8000-serie. Eerder werd de machine al in de VS getoond. Dit najaar gaat de fabrikant op vier plekken in Nederland demonstraties in de mais geven.

De serie telt vijf modellen met vermogens van 270 tot 459 kW (380 tot 625 pk). De twee kleinste modellen zijn uitgerust met een 9 liter John Deere-motor, de drie grootste hebben een 13,5 liter zescilinder John Deere-motor. De motor is in de lengterichting van de machine geplaatst. Om aan de laatste emissie-eisen te voldoen zijn ze voorzien van SCR-technologie. Er moet dus AdBlue worden getankt.

Opvallend is dat het koelpakket een plek heeft gekregen achter de cabine, voor de motor en dus niet achter de motor, zoals gebruikelijk. Volgens John Deere is de hakselaar daardoor in staat om schonere lucht aan te zuigen.

Lichter

De machinefabrikant heeft gekozen om de aandrijving van de invoer voortaan hydraulisch op te pakken. Daardoor kon een zware tandwielkast achterwege blijven. Verder is de motor in zijn geheel achter de achteras geplaatst waardoor de hoeveelheid contragewicht – ook bij een zwaar maisvoorzetstuk – beperkt kan blijven. Een en ander betekent dat een hakselaar uit de 8000-serie circa 800 kg lichter is dan een model uit de voorgaande 7000-serie met ongeveer hetzelfde vermogen.

Tegelijkertijd kunnen onder de machine 2,15 meter hoge banden gemonteerd worden, waardoor de druk per vierkante cm nog lager uitpakt.

Precieze prijzen zijn nog niet bekend, maar John Deere geeft een richtprijs op tussen de 320.000 en 340.000 euro.