Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Grimme maakt Varitron 470 lichter

Machinefabrikant Grimme heeft zijn vierrijige Varitron-aardappelrooier op wielen aangepakt. Belangrijkste verschil met zijn voorganger is dat de rooier 3 ton lichter is geworden. Leeg weegt de rooier voortaan 24 ton. De Varitron op rupsen blijft vooralsnog onveranderd.

DSC_7465_resizeBij de aanpassing van de Varitron-wielenrooier stond de ingenieurs een ding duidelijk voor ogen: de machine moest lichter worden dan zijn voorganger. En dat is gelukt.

Door de tweede zeefmat in de lengte in tweeën te delen, ontstond er tussen deze matten ruimte voor een frame waardoor de achteras verbonden kan worden met het frame. En daardoor is het niet meer nodig om voor de achterwielen een heel zware frameconstructie te bouwen. Door deze aanpassing is de rooier 10 procent oftewel 3 ton lichter geworden, waardoor  het leeggewicht van de rooier nog circa 24 ton bedraagt.

Verder voldoet de nieuwe motor van MTU aan de Stage 4-milieu-eisen. De zescilinder met SCR-technologie levert 320 kW (435 pk).

Toeters en bellen

Zoals gezegd, blijft de Varitron-rooier op rupsen vooralsnog onveranderd. Bovendien kan deze rooier met wat meer toeters en bellen op het gebied van reinigingstechniek worden uitgerust dan de variant op wielen. Daardoor wordt de Variotron op wielen min of meer de aantrekkelijk geprijsde basismachine en de Varitron op rupsen de rijk uitgevoerde ‘high-end-machine’.

De Varitron op wielen is vanaf volgend jaar leverbaar en kost afhankelijk van uitvoering tussen 377.000 en 440.000 euro.