Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

AVR vernieuwt de vierrijige Puma-rooier

Machinefabrikant AVR heeft zijn vierrijige aardappelrooier Puma vernieuwd. De derde generatie heet Puma 3 en munt uit in een laag verbruik. Het verbruik van één van de eerste machines lag dit najaar op 26,5 liter per uur.

avr 1Op het oog heeft de Puma 3 weinig veranderingen ondergaan ten opzichte van de Puma +, de rooier die sinds 2010 op de markt was. Maar onderhuids heeft de Belgische fabrikant toch behoorlijk wat wijzigingen doorgevoerd.

Belangrijk voor de boeren, is dat machine op grotere banden staat dan zijn voorganger. Voorop monteert AVR nu 300/95R52-banden, achterop liggen 900/60R38-banden. Het gewicht van de machine nam licht toe (23, 5 ton), maar doordat het contactoppervlak is toegenomen, is de druk per vierkante cm afgenomen.

Graafmat

Door de grotere wielen kwam de machine 15 cm omhoog. En omdat AVR de opvoermat niet steiler wilde laten oplopen, is de graafmat van de machine 60 cm langer geworden.

Verder heeft de machine een nieuwe loofklapper gekregen die met behulp van tasters en een pendelende ophanging onafhankelijk van de vooras van de machine kan bewegen. Ook is de fabrikant erin geslaagd om een aantal versmallingen in de machine weg te nemen.

Laag verbruik

De Puma 3 is uitgerust met een Volvo-motor die 344 kW (469 pk) levert, die uiteraard aan de Stage IV-emissie-eis voldoet. Bijzonder is het lage verbruik. Volgens Jacob van den Borne uit Reusel die dit najaar al een paar honderd uur met de Puma 3 heeft rondgereden, ligt het verbruik gemiddeld op 26,5 liter per uur. Zijn Puma + verbruikt gemiddeld zo’n 34 liter per uur.