Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

‘Vogelverjaagrobot ook geschikt voor akkerbouwers’

Met de AgriLaser vogelverjaagrobot van de Bird Control Group kunnen vogels die schade aanrichten in onder meer de fruitteelt verjaagd worden. Dat meldt onderzoek- en adviesbureau CLM die de robot afgelopen zomer getest heeft.

Steinar Henskes, CEO van de Bird Control Group, zegt dat naast de fruittelers ook akkerbouwers baat kunnen hebben bij de Agrilaser Autonomic, zoals de verjaagrobot officieel heet. “Momenteel werken veel akkerbouwers al met een handmatige laser, dus ik denk dat er ook veel vraag zal zijn naar de robotversie.”

Volgens de bedenkers van de Agrilaser zien vogels de laserstraal als een naderend fysiek gevaar. Daardoor zou er geen gewenning optreden. Via een laptop of tablet wordt een traject vastgesteld waarmee de Agrilaser willekeurig een gebied bestraald. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan volgens de Bird Control Group een gebied van 100 hectare tot maximaal 1.200 hectare worden vrijgehouden van vogels. Door de configuratiemogelijkheden is de verjaagrobot af te stemmen op de afmetingen van meerdere percelen en de gewenste actieve periodes tijdens de dag.

Gerelateerde artikelen