Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Bewaring

Interpom 2014: Nieuw rooster van Anders Beton

Het Belgische bedrijf Anders Beton, de nieuwe naam van VDV Beton, heeft een nieuwe roostervloer voor aardappelbewaarplaatsen ontwikkeld: de Aero-roosters. Door de speciale vorm van de luchtspleten is de kans op schade aan de roosters veel minder groot.

Het Belgische bedrijf Anders Beton, de nieuwe naam van VDV Beton, heeft een nieuwe roostervloer voor aardappelbewaarplaatsen ontwikkeld: de Aero-Roosters. Door de speciale vorm van de luchtspleten is de kans op schade aan de roosters veel minder groot.

De luchtspleten van het nieuwe rooster zijn voorzien van vellingkanten. En dat reduceert de schade aan de roosters aanzienlijk, aldus Peter Pijnenburg van J & W Bouwpartners, het bedrijf dat de roosters in Nederland aan de man brengt.

De meeste schade aan roosters ontstaat vreemd genoeg niet doordat de opschepbak achter een luchtspleet blijft steken, maar op het moment dat de heftruck of verreiker met een volle bak achteruit over de roosters rijdt. Daardoor buigt het rooster licht door. Dat is op zich geen punt, maar als de band van het voertuig dan een nieuw element raakt, ontstaat er een piekspanning en kan er een stukje beton kan afknappen. De vellingkant ondervangt dat probleem.

Betonstaal

Standaard hebben de Aero-Roosters een doorlaat van 10 procent. Maar door betonstaal met een diameter van 6 mm  in de gleuven te leggen, wordt de doorlaat beperkt tot 6 procent.

De roosters kosten, afhankelijk van de transportafstand van fabriek naar eindgebruiker, circa 55 euro per vierkante meter. Dat is 10 tot 15 euro duurder dan een standaardrooster. Het rooster is leverbaar in breedtes van 2, 2,5 en 3 meter en kan een aslast dragen van 12,5 ton.

Gerelateerde artikelen