Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

‘Multitooltrac over een maand in praktijk’

De Multitooltrac is op de installatie van de software zo goed als klaar. Dat vertelt Paul van Ham op de Bio Beurs in de IJsselhallen in Zwolle. Van Ham is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de elektrische trekker. “Als het goed is kunnen we over een maand op het land gaan testen.”

De trekker, waarover vorig jaar rond deze tijd de eerste berichten naar buiten kwamen, heeft een accupakket met een totaal vermogen van 30 kWh. Als range extender wordt een zes cilinder dieselmotor van 140 kW (185 pk) bij geschakeld. De vier wielen zijn aangedreven en gestuurd en de besturing is volledig elektrisch via Canbus voorbereid op master-slave en auto-steering. “Tijdens de voorbereiding van deze beurs kon ik de wielen laten draaien en deed alles het. Doordat er ergens een kabel los zit, kan dat nu niet”, zegt Van Ham. “Als alles op en aan de trekker zit beginnen we met testen.”

En dat testen begint in de loods van machinefabriek Boessenkool, de fabrikant die de Multitooltrac samen met Wissels Techniek bouwt. “We beginnen voorzichtig. Na de tests in binnen beginnen met rondjes om de loods”, legt Van Ham uit. “En dan, ik denk over een maand, gaan we testen in de polder.”

DSC_0989_resize DSC_1003_resize DSC_0994_resize
DSC_1004_resize