Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Elektrisch beregenen goedkoper en schoner

Door met een elektrisch aangedreven beregeningspomp de gewassen te beregenen ben je goedkoper uit en belast je het milieu minder. Dat blijkt uit een berekening van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving.

De berekende kosten van een beregeningsbeurt van 25 mm per ha op een bedrijf waar 2 tot 3 keer 36 ha wordt beregenend bedraagt bij het oppompen van slootwater met een dieselmotor 117 euro per ha. Dat is 25 euro duurder dan het oppompen van grondwater met een elektrische pomp. Zou je meteen dieselmotor grond uit een bron pompen dan kost dat 110 euro per ha. Dat is dus – vanwege de dure diesel – nog altijd 18 euro duurder dan elektrisch beregenen.

Daarnaast zorgt elektrisch beregenen voor een 28 procent lagere uitstoot van broeikasgassen. Het energie verbruik zou 16 procent lager zijn dan conventioneel beregenen. Nog betere resultaten haal je als de stroom volledig met zonne-energie opgewekt kan worden. Dan zijn de broeikasgasemissies 75 procent lager en daalt het energieverbruik met 44 procent ten opzichte van het beregenen met een pomp die wordt aangedreven door een dieselmotor.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Gerelateerde artikelen