Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Ropa: geen piekbelasting meer op dalbanden

De Duitse bietenrooifabrikant Ropa en bandenproducent Michelin hebben een techniek ontwikkeld voor drieassige rooiers die in heuvelachtig terrein piekbelastingen van de banden voorkomt. De technologie maakt een minimale bandenspanning van 1,4 bar in het veld mogelijk.

De Duitse bietenrooifabrikant Ropa en bandenproducent Michelin hebben een techniek ontwikkeld voor drieassige rooiers die in heuvelachtig terrein piekbelastingen van de banden voorkomt. De technologie maakt een minimale bandenspanning van 1,4 bar in het veld mogelijk.

Op een vlak perceel is de belasting op de banden links en rechts van een machine min of meer gelijk. Maar in heuvelachtig en oneffen terrein neemt de belasting op de band in het dal enorm toe. En wil je de banden heel houden, dan moet je voor de veiligheid de bandenspanning in de banden al snel op 2,5 bar houden.

Heuvelachtig terrein

R Soil Protect is een hydraulisch levellingsysteem dat de rooier op oneffen en in heuvelachtig terrein met hellingen tot 10 procent terrein vlak houdt. Voor dit doel wordt de rooier uitgerust met zes hydraulische cilinders en een aantal sensoren.

Door het frame vlak te houden worden piekbelastingen op de dalbanden voorkomen en daardoor kan de bandenspanning met circa 1 bar omlaag, naar 1,4 bar. Ropa claimt de piekbelasting op de voorste as met 8, de middelste met 37 en de achterste as met 43 procent afneemt.

Ropa en bandenfabrikant Michelin hebben voor de gezamenlijk ontwikkelde technologie een zilveren medaille gewonnen op vakbeurs Agritechnica die binnenkort in Hannover wordt gehouden.