Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Agritechnica 2015: Slootsmid-ventiel voor sectieafsluiting injecteur

Voor sectieafsluiting bij bouwlandinjecteurs heeft Slootsmid zelf een afsluitingsventiel op perslucht ontwikkeld. Slootsmid laat de vondst op Agritechnica zien.

Het ventiel kan direct onder de uitlopen van de verdeler, maar ook aan het uiteinde van de slang dat onder de grond uitmondt. Het ventiel is vervaardigd uit roestvast staal en heeft een doorsnee van 50 millimeter. Die 50 millimeter is één van de redenen die Slootsmid heeft doen besluiten zelf een ventiel te ontwikkelen.

Compact

Maar Slootsmid koos ook voor ontwikkeling in eigen huis omdat het een ventiel zocht dat de krachten die de tanden in de bodem verdragen aankan, zonder dat het een overmatig groot onderdeel wordt. Om dat te bereiken, is een buis met sterk conische uiteinden tussen twee moffen, ook met conische uiteinden, gemonteerd. Tussen de conische uiteinden is is een rubber slang geklemd.

Klep

De rubberslang vormt dus de binnenvoering van de buis. Op de buis zelf zit een aansluiting om een acht millimeter dikke luchtslang te bevestigen. Een klep tussen de buis en de compressor zet luchtdruk aan de buitenkant van de rubberslang waardoor de sectie wordt afgesloten.

Sectie openen

De kunst is juist, meent Slootsmid, om de druk ook snel weer te kunnen laten ontsnappen zodat de sectie weer opent. Met veel bestaande ventielen duurt het openen lang, meent Slootsmid. De luchtkleppen kunnen worden aangesloten op zowel een 12 als een 24 volts-systeem.

151111_Agritechnica_Slootsmid_1 20151111_Agritechnica_Slootsmid_2

Gerelateerde artikelen