Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

Mitas drukwisselsysteem lijkt veel op Nederlandse Vari-air

De Agritechnica-jury bekroonde het VarioGrip Pro luchtdrukwisselsysteem van Fendt en Mitas met een gouden medaille. Daarbij wonnen de fabrikanten ‘De gouden aren’ op de Agribex 2015. Maar het systeem blijkt niet zo nieuw en innovatief te zijn. Een soortgelijk systeem presenteerde een Nederlander op de LandbouwRAI in 2002.

DSC_5481Samen met De Hoeve Groothandel uit Wijk en Aalburg ontwikkelde de Nederlandse machinebouwer Gerrit Dijk het Vari-air systeem waarbij een verharde binnenband de buitenband versneld oppompt. Het systeem van Dijk werd bekroond met de Agro Award 2002. Daarnaast besteedden meerdere Nederlandse en Duitse vakbladen, waaronder LandbouwMechanisatie, aandacht aan het systeem.

VarioGrip Pro

Twaalf jaar later komen Fendt en Mitas met een eigen variant op het systeem. In grote lijnen komt dit systeem overeen met het systeem van Dijk. Het enige verschil zit hem in de vormvaste rubberen binnenband die opgepompt wordt tot 8 bar in plaats van 6 bar. Om te achterhalen waar Mitas het idee vandaan heeft gehaald, nam Dijk contact op met de bandenfabrikant. Daarbij legde Dijk de artikelen uit de vakbladen voor aan Mitas. De bandenfabrikant reageert via een advocaat in een brief. De fabrikant beweert dat het systeem gebaseerd is op de niet beschermde stand van de techniek en op de intern ontwikkelde technologie. Mitas ontkent dat ze het drukwisselsysteem hebben gekopieerd en doorontwikkeld.

Octrooi

Om het idee te beschermen vroeg Dijk in 2002 nationaal octrooi aan op het systeem. Overigens waren meerkamerluchtbanden al bekend in de octrooiliteratuur. Dijk was hiervan op de hoogte en heeft in zijn aanvraag verwezen naar deze octrooien. De verschillen tussen beide systemen waren zo groot dat Dijk alsnog octrooi kreeg op zijn systeem. Na enkele jaren stegen de kosten van de instandhoudingtaksen en liet hij de registratie verlopen. De aangehaalde octrooien kwamen hierdoor te vervallen.

De advocaat van Mitas laat aan Dijk weten dat hij geen octrooi had kunnen verkrijgen. Volgens een Europese onderzoeker zouden de conclusies uit de octrooiaanvraag van Dijk gebaseerd zijn op vijf eerdere octrooien. Volgens Dijk zijn er bij dit onderzoek octrooien aangehaald die geen betrekking hebben op een luchtdrukwisselsysteem.

Vari-Air

Ondanks de negatieve reactie van Mitas staat Dijk open voor een samenwerking met de bandenfabrikant. Zo wil hij helpen bij de doorontwikkeling van de versterkte binnenbanden. Daarbij heeft Dijk gevraagd of zij de binnenbanden kunnen leveren voor zijn systeem. De productie van de versterkte binnenband, een kunststofkous van nylon en armide om een traditionele binnenband, is voor Dijk een lastige en tijdrovende klus. Mitas reageert niet op dit voorstel. De kans op een samenwerking is hierdoor minimaal. Om het Vari-air systeem wederom op de markt te brengen, heeft Dijk meerdere fabrikanten benaderd. ‘Er zijn genoeg merken waarbij het systeem nog niet beschikbaar is’. Over het algemeen zijn de fabrikanten enthousiast.

Gouden Medaille

Het drukwisselsysteem van Mitas is door de Agritechnica-jury bekroond met een gouden medaille. Volgens de criteria van een gouden medaille moet het product nieuw zijn of een aanzienlijke verbetering zijn op een huidig product of werkwijze. Overigens zijn de verschillen tussen beide systemen erg minimaal. Een zilveren medaille was volgens Dijk beter op zijn plaats geweest.

Gerelateerde artikelen