Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Drones

Nederlandse landbouwdrone in ontwikkeling

De Almelose machinefabriek Osse Group komt met een eigen landbouwdrone. De drone is nog een prototype, maar komt naar verwachting over een jaar op de markt.

De Almelose machinefabriek Osse Group komt met een eigen landbouwdrone. De drone is nog een prototype, maar komt naar verwachting over een jaar op de markt. De drone heeft acht propellers, is 2,5 bij 2,5 meter groot en is voorzien van een spuitinstallatie. De drone heeft een draagvermogen van maximaal 150 kg. Volgens de fabrikant moet de drone straks ongeveer twee hectare kunnen bespuiten met een tank. In de toekomst moet de drone zelfstandig vliegen. Vooraf ingevoerde coördinaten bepalen de vliegroute. Zodra de tank leeg is, vliegt de drone naar het basisstation. Hier vult hij de tank en laadt hij de accu op. Volgens de fabrikant is het mogelijk om tachtig hectare achter elkaar te spuiten.

Optimaliseren

De bedenker van de nieuwe landbouwdrone is Winfried Rijssenbroek. Hij ontwikkelde de drone samen met de Osse Group en de universiteiten van Twente en Wageningen. Samen met Eelco Osse, directeur van de Osse Group, richtte hij het bedrijf Drone4Agro op. Momenteel verbetert de fabrikant het design van de drone. De drone moet robuuster en lichter worden. Daarna wordt de drone uitgebreid getest. Naar verwachting komt de drone volgend jaar op de markt en kost dan ongeveer 60.000 euro. Overigens zijn er nog wel een paar hobbels te nemen voor de machine ook in Nederland gebruikt kan worden. Zo mag de drone nu nog niet zonder toezicht vliegen en is het uitvoeren van een bespuiting met een vliegtuig – en dus ook met een drone – nog niet toegestaan.