Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

APK voor trekkers vanaf mei 2018

Trekkers die harden kunnen rijden dan veertig kilometer per uur moeten vanaf 20 mei 2018 worden onderworpen aan een APK-keuring. Dat maakt minister Schultz vandaag bekend in een brief aan de tweede kamer. De reden voor de invoering is dat de trekkers volgens de minister steeds vaker worden gebruikt als vervanging van bedrijfswagens bij korte transportafstanden.

Als de trekkerkentekening werkelijkheid wordt, dan kan ook de apk voor landbouwvoertuigen worden ingevoerd. Zo luidt de redenatie. De APK-richtlijn valt nagenoeg geheel binnen de Europese APK-plicht. Alleen de keuringsfrequentie is iets aangepast. Dat is volgens Europese regels 4-2-2-2 en dat wordt tweejaarlijks 2-2-2-2.

Nederland is niet het eerste land met een APK-plicht. Schult schrijft in haar brief dat België, Estland, Duitsland, Hongarije, Kroatië, Luxemburg, Malta, Polen, Slowakije en Zweden nu al een APK-plicht voor alle trekkers die harder kunnen dan 6 kilometer per uur hebben. In Luxemburg geldt de APK-plicht voor trekkers die sneller kunnen dan 25 km per uur. Van de overige landen is niet bekend of zij nu al een APK-plicht voor trekkers hebben.

Gerelateerde artikelen