Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Grondbewerking

Werkdiepte op basis van sensormeting

De firma Geoprospectors en grond­bewerkingsfabrikant Köckerling hebben onlangs in Duitsland een demonstratie sensorgestuurde grondbewerking gegeven­. Dat meldt TopAgrar.

De firma Geoprospectors en grond­bewerkingsfabrikant Köckerling hebben onlangs in Duitsland een demonstratie sensorgestuurde grondbewerking gegeven­. Dat meldt TopAgrar.

Wie nu een perceel wil bewerken met een stoppelcultivator, stelt de machine op een bepaalde diepte af. Maar dat is altijd een compromis. De grond is immers op bijna geen enkel perceel egaal. En dus zou het werktuig op sommige plekken eigenlijk ondieper of juist wat dieper moeten werken voor een goed resultaat. Bovendien kun je op die manier brandstof besparen. Het Oostenrijkse bedrijf Geoprospectors ontwikkelde de Topsoil Mapper, waarmee het vorig jaar november op Agritechnica al een zilveren medaille won.

Geleidingsvermogen

De Topsoil Mapper hangt in de fronthef van de trekker. De sensoren hierin maken op basis van het geleidingsvermogen van de grond en zonder de bodem aan te raken, een bodemkaart tot op een diepte van 1 meter. De data worden meteen doorgestuurd naar de terminal in de trekker en van daaruit naar het grond­bewerkingswerktuig achter de trekker, in dit geval een Köckerling Vector-stoppelcultivator. De dieptewielen van deze machine staan rechtstreeks in contact met de terminal en dus kan het perceel in theorie overal op de juiste diepte worden bewerkt.

In theorie, ja. Want op de demonstratie verliep de samenwerking tussen de Topsoil Mapper en de stoppelcultivator nog niet optimaal. Maar dat is een kwestie van tijd, voorspellen Geoprospectors en Köckerling. Ook goede rekenregels ontbreken nog. Want de Topsoil Mapper kan in kaart brengen hoe de bodem er op die plek uitziet, die gegevens moeten nog wel vertaald worden in de juiste instellingen van het werktuig.Het is overigens niet noodzakelijk om direct achter de trekker een sensor gestuurd rondbewerkingswerktuig te hangen. De Topsoil Mapper kan ook solitair werken en een bodemkaart maken.