Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Poten en zaaien

Väderstad Tempo zaait precies

Met de Väderstad Tempo V-zaaimachine kun je behalve mais ook suikerbieten, koolzaad, zonnebloemen en bonen zaaien. Handig voor de loonwerkers die bij hun klanten meerdere gewassen zaaien. Maar hoe staat het met de precisie als je bieten met een rijsnelheid van 16 km/h gaat zaaien?

Met de Väderstad Tempo V-zaaimachine kun je behalve mais ook suikerbieten, koolzaad, zonnebloemen en bonen zaaien. Handig voor de loonwerkers die bij hun klanten meerdere gewassen zaaien. Maar hoe staat het met de precisie als je bieten met een rijsnelheid van 16 km/h gaat zaaien?

Het Duitse vakblad Profi liet het onderzoeken door het DLG-test­instituut in Gross-Umstadt. De resultaten stellen niet teleur. Onder laboratoriumomstandig­heden was de gemiddelde afstand tussen de zaadjes bij een rijsnelheid van 7 km/h 18,9 cm (bij een ingestelde zaaiafstand van 19 cm). De standaardafwijking bedraagt bij die snelheid 9 mm. Voer je snelheid op tot 16 km/h dan heeft dat geen effect op de gemiddelde zaaiafstand: die blijft 18,9 cm. Wel neemt de standaardafwijking toe tot 13,1 mm.

Bij de zaaiproef in het veld zijn de resultaten iets minder goed, maar nog steeds heel behoorlijk. Bij 7 km/h was de gemiddelde zaaiafstand 18,5 cm met een standaardafwijking van 24,2 mm. Bij 16 km/h kwam de gemiddelde zaaiafstand dichter in de buurt van de instelling (19 cm), maar nam de standaardafwijking toe tot 25,6 mm.

De auteurs concluderen op basis van de metingen en de ervaringen die zij zelf op­deden in het veld dat de machine interessant is voor bedrijven die meerdere gewassen willen zaaien met dezelfde machine. Maar voor telers of loonwwerkers die met de Tempo V alleen bieten­ willen zaaien, is de machine te zwaar.

Precisie

Thomas Schmidt van het Oostenrijkse landbouwbedrijf Agropan net boven Wenen heeft dit voorjaar de machine ingezet voor het zaaien van 100 hectare suikerbieten, 100 hectare mais en 50 hectare koolzaad. Hij is dik tevreden over de precisie van de machine, ook bij hoge snelheden. Ook het ombouwen van de machine van mais naar bieten is hem niet tegengevallen. Het kostte hem 2,5 uur.

Gerelateerde artikelen