Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Verzorging

Hogedrukreiniger op z’n best

Machines schoonmaken gaat het best met een goed functionerende hogedrukreiniger. Het Duitse DLZ AgrarMagazin geeft aan hoe je de hogedrukreiniger in topvorm krijgt en je machines dus snel schoon.

Machines schoonmaken gaat het best met een goed functionerende hogedrukreiniger. Het Duitse DLZ AgrarMagazin geeft aan hoe je de hogedrukreiniger in topvorm krijgt en je machines dus snel schoon.

Hogedrukreinigers hebben vaak twee filters: één zit in de aanvoerleiding, de ander tussen de vlotterkamer en de pomp. Houd ze schoon. Verder heeft een hogedrukreiniger uiteraard water nodig, maar soms is de aanvoer onvoldoende. Een gelukje voor akkerbouwers: deze problemen doen zich vooral voor op melkveebedrijven als de melkrobot op hetzelfde moment het reinigingsprogramma opstart.

Stalen binnenwerk

Controleer of de stroomfases van de heet­waterreinigers goed zijn ingesteld, want anders wordt de brandstofpomp niet gesmeerd. De meeste stoomcleaners hebben hiervoor een indicatielampje. Controleer ook de staat van de hogedrukslang. Zie je het stalen binnenwerk van de slang door de mantel heen steken­, vervang dan de slang – repareren van dit soort slangen is niet mogelijk.

Gebruik je reinigingsmiddel, spuit dit dan in een aparte bewerking op de machine en laat het even inwerken. Op die manier werkt het middel veel beter en heb je er dus veel minder van nodig. Zet sterk vervuilde machines eerst in de week: maak ze goed nat of – handiger nog – zet ze buiten als het flink regent. Blijf met de spuitlans minimaal 50 cm van de machine verwijderd. De spuitlans geeft een druk van 200 bar. Genoeg om het vuil van de machine te spuiten – maar ook slecht zittende lak.

Voor een krachtige reinigingswerking op een klein oppervlak gebruik je een puntstraal. Een vlakstraal reinigt minder goed, maar bestrijkt een groter oppervlak. Bij sterke vervuiling kun je het best een zogeheten een vuilfrees gebruiken.

Gebruik regenwater (dat is geen probleem bij de meeste hogedrukreinigers) voor het schoon­maken van zonnepanelen. Dat bevat geen kalk en laat dus geen witte waas achter.