Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Opslaan

Gewasverzorging

‘Sneller in de hoeken met gedragen spuitmachine’

Ondanks het succes van getrokken en zelfrijdende spuiten, is er een groep akkerbouwers die heel bewust voor een gedragen spuitmachine kiest. Waarom? Het Duitse Top Agrar vroeg het aan een aantal gebruikers die recentelijk hebben geïnvesteerd in een nieuwe gedragen spuit.

Een getrokken spuit was voor akkerbouwer Anton Abele geen thema. Zijn 160 hectare grote bedrijf is verdeeld over percelen van gemiddeld 3,8 hectare groot, maar sommige percelen zijn kleiner dan een halve hectare. Bovendien is het er heuvelachtig. Hij koos dit voorjaar voor een Kuhn Altis-spuit met 1.500 liter water en een bijpassende fronttank van 1.100 liter en 21 meter brede bomen. Bij een bespuiting van 200 liter per hectare kan hij met een volle tank toch 13,5 hectare spuiten. Met een Fendt Vario 313 ertussen blijft het gewicht van de combinatie beperkt, waardoor de spuitsporen volgens Abele minder diep zijn dan die op bedrijven van collega’s die met een getrokken spuitmachine spuiten. Aankoppelen kost weliswaar wat meer tijd. Maar dat wint Abele weer terug in het veld waar hij met de gedragen machine veel wendbaarder is.

Wendbaarheid

Wendbaarheid was ook de belangrijkste reden dat Harm-Dirk Biebert uit Hatten bij Oldenburg koos voor een gedragen Amazone UF 1801 met een bijpassende 1.000 litertank in de fronthef. Daarvoor spoot hij zes jaar met een getrokken spuitmachine. Het comfort op de weg was prima, blikt hij terug en bovendien kon hij de machine snel aankoppelen. Maar in het veld was de machine niet zo handig.

De spuitbomen van zijn nieuwe machine zijn 27 meter breed. Tussen de gedragen machine en de fronttank staat zijn Fendt Vario 716 op 58 cm brede banden. Hij koos vooral voor een gedragen spuit omdat veel van zijn percelen bijzondere vormen hebben en op geen enkele plek mooi rechthoekig zijn. “Met een gedragen spuitmachine ben ik veel sneller in alle hoeken van mijn percelen.”