Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

Agritechnica 2017: Trelleborg meet spanning met velgsensor

Op Agritechnica introduceert bandenfabrikant Trelleborg de ConnecTire. Deze sensor meet continue de bandenspanning en -temperatuur.

Op Agritechnica introduceert bandenfabrikant Trelleborg de ConnecTire. Deze sensor meet continue de bandenspanning en -temperatuur.

Zowel in het veld als op de weg wil je de banden van je trekker op de juiste spanning hebben. De omgevingstemperatuur, vochtigheid en bodemomstandigheden kunnen invloed hebben op de bandendruk. De druk wijkt hierdoor af van de gewenste waarde waardoor de banden harder slijten en meer druk uitoefenen op de bodem. Om dit te voorkomen monteert Trelleborg een sensor aan de binnenkant van de band en de velg. Deze sensor meet continue de bandenspanning en -temperatuur. Deze data stuurt de sensor via bluetooth door naar de smartphone van de chauffeur. Via een app voert de chauffeur de gewenste bandenspanning in. Wijkt de daadwerkelijk spanning teveel af, dan stuurt de sensor een bericht naar de smartphone van de chauffeur.

Diefstal

De ConnecTire is ook voorzien van een gps-ontvanger. Mocht je trekker gestolen worden, dan kun je volgens de fabrikant eenvoudig zien waar deze is. Verder kun je zien hoe vaak er een trekker over een bepaald oppervlakte gereden is. Aan de hand van deze informatie kun je eventueel je rijroute aanpassen om zo de bodem intact te houden, aldus de fabrikant.

Soortgelijk systeem

In 2012 introduceerde het Belgische bedrijf Comatra een soortgelijk systeem met sensoren aan de binnenkant van de velg. Dit systeem werd ook onder de merknaam Mitas, tegenwoordig het zusterbedrijf van Trelleborg, verkocht. Bij dit systeem meten de sensoren de bandenspanning en -temperatuur. De meetgegevens worden draadloos naar een terminal in de cabine. Bij een drukverschil van 10 procent onder de ingestelde werkdruk of een temperatuur hoger dan 80 graden Celsius, komt er melding op de terminal binnen. Bij het systeem van Comatra is het nog niet mogelijk om verbinding te maken via een app op de smartphone. Volgens de fabrikant gaat dit binnenkort wel komen. Een gps-ontvanger zit niet op deze sensoren.

Gerelateerde artikelen