Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Agritechnica 2017: Franse overlaadwagen op Sly-rupsen

De Franse firma Remorques Gourdon bouwt onder meer kiepers en landbouwwagens. Het bouwt ook twee zijwaarts hoogkiepende overlaadwagens. Eén met een inhoud van 20 kuub, de Gourdon TBG 200, en een grotere van 33 kuub, de TBG 330. De fabrikant kan de overlaadwagens voorzien van het Sly-rupsonderstel in plaats van een boogie-as.

De overlaadwagens hebben een tabs toelopende bak en kunnen 10, respectievelijk 15 ton laden. Ze lossen eenzijdig middels een hoogkiepsysteem op 4,3 meter. De TBG 330 heeft een bredere bak en mag daarmee niet over de Nederlandse wegen. De meerprijs voor de Sly-rupsen is circa 30.000 euro. Zonder rupsen kost een standaard uitgevoerde overlaadwagen 35.000 euro. Een weegsysteem kan in het chassis worden gebouwd, maar met rupsen is dat niet mogelijk. Dan kan worden gewogen via de oliedruk of met sensoren in de bevestiging van de kiepcilinders. De tweede optie weegt nauwkeuriger.

Rupsen omsteken

Het rupsonderstel is demonteerbaar om er vervolgens weer een boogie-as onder te bouwen. Met een plaat zijn assen plus wielen of rupsen onder het chassis bevestigd. Daarvoor moet de overlaadwagen nu wel worden opgetild, maar Gourdon wil nog een kit maken met vier steunpoten zodat zonder extra hulpmiddelen omgestoken kan worden.

Vrachtwagen gelijkmatig vullen

In de bak kan aan de kiepende kant optioneel een losband over de breedte worden gebouwd. Die zorgt voor sneller, maar vooral gelijkmatiger lossen. Dan kan de vrachtwagen makkelijk gelijkmatig worden gevuld. De optie kost 15.000 euro.

Gerelateerde artikelen