Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

Stroom in plaats van Roundup

Het Zwiters-Duitse bedrijf Zasso presenteert in vakblad Profi de Electroherb elektrische onkruidbestrijder. Volgens het bedrijf kan doordat Roundup onder vuur ligt onkruid bestrijden met stroom steeds populairder worden.

Het Zwiters-Duitse bedrijf Zasso presenteert in vakblad Profi de Electroherb elektrische onkruidbestrijder. Doordat het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup onder vuur ligt, wordt onkruid bestrijden met stroom steeds populairder, verwacht het bedrijf.

De onkruidbestrijder van Zasso werkt simpel. Een sleepcontact (de pluspool) maakt contact met de plant en stuurt stroom door de plant en wortels naar de bodem. Een tweede contact (de minpool) sluit de stroomkring. De stroom beschadigt de celwand van de planten die geraakt worden en de plant verdroogt.

De machine hangt in de fronthef en heeft een werkbreedte van 2,60 meter. Achter de trekker hangt een 60 kW-generator die met behulp van de aftakas wisselstroom opwekt. Twee transformatoren zetten de wisselstroom om in hoogfrequente gepulseerde gelijkstroom met een voltage van 5.000 tot 15.000 volt. Per meter werkbreedte vraagt de machine een vermogen van 20 tot 30 kW (27 tot 41 pk). De rijsnelheid ligt tussen 3 en 5 km/h. Naarmate de onkruiddruk hoger is, moet je langzamer rijden om voldoende stroom door elke onkruidplant te jagen. Of de elektrische onkruidbestrijding beter is voor het milieu dan Roundup, is de vraag. Bij een zware onkruiddruk loopt het brandstofverbruik op tot 30 liter diesel per hectare. (Foto: LinkedIn)

Gerelateerde artikelen