Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Aspergeoogstrobot van Cerescon

Het Nederlandse bedrijf Cerescon heeft de allereerste selectieve aspergeoogstrobot ter wereld afgeleverd. De machine krijgt de naam Sparter en is verkrijgbaar in één-, twee- of drierijge uitvoering.

De Sparter is ontwikkeld in samenwerking met Nederlandse en Duitse aspergetelers. Afhankelijk van het aantal rijen heeft de machine een oogstbereik van 17, 35 of 50 hectare. Dat wil zeggen dat de machine in staat is deze oppervlakte selectief te kunnen oogsten tijdens het aspergeseizoen. Met grote kopakkers ligt de capaciteit van de machines hoger. De machines detecteren rijdend (ondergronds) de asperges, steken de asperges vervolgens en herstellen het zandbed weer. Alles verloopt automatisch.

Subsidie

Voor het oogstseizoen 2019 zal Cerescon zes Sparters produceren voor de verkoop. Een aantal telers hebben subsidie aangevraagd voor de machine en dit ook toegewezen gekregen. De jaren daarna hoopt Cerescon de productie telkens te verdubbelen tot een maximum van 65 machines per jaar.

Cerescon

Cerescon is in 2014 opgericht en is gevestigd in Heeze (NB). Begin 2017 presenteerde het bedrijf het prototype van de allereerste selectieve aspergeoogstrobot.