Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Zaaitechniek

John Deere no-till-zaaimachine 18,2 meter breed

John Deere heeft in de VS een nieuwe no-till-zaaimachine geïntroduceerd. Met de machine kunnen telers tot 40 hectare per dag meer zaaien dan met de voormalig breedste zaaimachine van John Deere.

Tot dusver was de breedste no-till-zaaimachine van de Amerikaanse machinebouwer 43 voet (13,1 meter), de nieuwe 1895 heeft een werkbreedte van 60 voet (18,2 meter). Daarbij zitten de zaai-elementen op een afstand van 10 inch (25 cm) en de kunstmestelementen op 20 inch (50 cm).

Negen gangen minder

De 40 hectare extra die de boeren met de machine kunnen zaaien, is gebaseerd op een tienurige werkdag en met achter de zaaimachine een John Deere C850 Air Cart voor zaad en kunstmest, vertelt productmanager Emily Klemmer in Farm Journal. Op een ‘quarter section’ (percelen van 400 bij 400 meter) hoeven de telers met de nieuwe zaaimachine negen gangen minder te maken.

De de breedste

De 60-voetmachine van John Deere is overigens bij lange na niet de breedtste zaaimachine. Van de Australische fabrikant Multi Farming Systems circuleert op internet een filmpje van een 214 voet (65,2 meter) brede no-till-zaaimachine. Het bedrijf heeft inmiddels ook al een ontwerp voor een 302 voet (92 meter) machine op de tekentafel.