Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

Welke achteruitrijcamera is de beste?

Achteruitrijcamera’s vergroten de veiligheid en ze zijn er in vele soorten en maten. Maar welke moet je hebben op jouw landbouwmachine? Top Agrar zocht het uit.

Camera’s op de dode hoeken naast en achter een machine vergroten het zicht sterk en daarmee de veiligheid van omstanders. Maar wie op zoek gaat naar een camerasysteem merkt dat het aanbod groot is. Top Agrar testte vier bekabelde camerasystemen die de webshop van Fliegl aanbiedt en bekeek of de prijsverschillen ook zijn terug te vinden in een betere beeldkwaliteit. De prijzen van de geteste systemen lopen uiteen van 109 tot 250 euro, exclusief btw. De laatste is de prijs voor een hele kleine digitale Eagle-inbouwcamera met een groothoeklens (126 graden) die eenvoudig is in te bouwen.

De redacteuren hebben de beelden van de camera’s onder verschillende omstandigheden getest. Zowel ‘s nachts als overdag gaven de drie analoge camera’s een betere beeldkwaliteit dan de kleine digitale inbouwcamera. Vooral de beeldkwaliteit van de Xpert+-camera, sprak Top Agrar aan. Cruciaal voor een goede beeldkwaliteit is het aantal pixels. Dat moeten er minimaal 300.000 zijn. Om in het donker iets te zien, zijn de camera’s voorzien van infrarood lichtioden of zogeheten SMD-chips.

Nachtmodus

Om de overgang van nacht naar dag te testen, reden de redacteuren vanuit het licht achteruit een donkere schuur in. Opnieuw viel de wat duurdere analoge Xpert+-camera daarbij in positieve zin op. Details waren goed zichtbaar en zelfs kleuren werden duidelijk weergegeven. Maar ook de goedkopere analoge camera’s lieten een heel acceptabel beeld zien. De beeldkwaliteit van de digitale Eagle-camera bleef daarbij achter.

De redacteuren vinden dat fabrikanten elke grote landbouwmachine moeten uitrusten met een camera. Dat hoeft geen heel duur systeem te zijn, ook de goedkopere camera’s leveren een prima kwaliteit.

Gerelateerde artikelen