Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Ropa vernieuwt aardappelrooier Keiler

De Duitse rooierfabrikant Ropa heeft de Keiler aardappelrooier vernieuwd. Een van de verandering is de opbrengstmeting die standaard op de machine gebouwd wordt. Ropa laat op Potato Europe deze week een eerste versie van de nieuwe Keiler, de Keiler 2L genaamd, zien.

De bunker van de Keiler 2L heeft een capaciteit van 5,5 ton. De bunker is voorzien van sensoren waardoor de optimale inhoud benut kan worden. Tijdens het lossen wordt er ook gebruik gemaakt van sensoren. Die zorgen ervoor dat de losband automatisch daalt zodra de afstand tot de aardappelen toeneemt.

Isobus

Net als de in 2014 gepresenteerde Keiler 2 wordt ook de vernieuwde versie aangestuurd via isobus. De rooier is volledig hydraulisch aangedreven. Ook de uitschuifbare as van de Keiler 2 zit op de 2L. Het verschil tussen de twee machines zijn de banden. Op de ‘gewone’ 2 zitten er op de uitschuifbare as 850/60R30.5, de 2L heeft 850/50R30.5 banden.

Snelheidsregeling

Een ander verschil tussen de twee machines is de snelheidsregeling van de zeefbanden. Die is op de 2L gekoppeld aan de rijsnelheid. De versie van de 2L die op Potato Europe te zien is moet nog voltooid worden. Het uiteindelijke resultaat is te zien op het event dat Ropa zelf om het jaar organiseert.