Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

ATH 2018: Hardi Hellios III-spuit met boom voorop

Homburg toont op AgroTechniek Holland de zelfrijdende Hardi Hellios III-spuitmachine. Bijzonder is dat de spuitboom bij deze machine voorop de machine is gemonteerd, waardoor de bestuurder een uitstekend zicht op de spuitboom heeft.

Homburg toont op AgroTechniek Holland de zelfrijdende Hardi Hellios III-spuitmachine. Bijzonder is dat de spuitboom bij deze machine voorop is gemonteerd, waardoor de bestuurder een uitstekend zicht op de spuitboom heeft.

De machine is gebouwd door de Franse spuitenfabrikant Evrard, een merk dat in Nederland niet op de markt komt, maar dat net als Hardi onderdeel uitmaakt van moederbedrijf Exel Industries.

Met de Hellios is Hardi de enige fabrikant die in Nederland een zelfrijdende spuit op de markt brengt met de spuitboom voorop. In het verleden bouwde Agrifac de Eagle met een spuitboom voorop, maar die productie daarvan is al enige tijd gestaakt. “Die machines zijn inmiddels versleten en wij hopen dat gat met de Hellios op te vullen”, zegt Homburg-directeur Jack Thibaudier.

Uitstekend zicht

Sterk punt van de machine is het uitstekende zicht op de spuitboom. “Je hoeft nooit achterom te kijken. Dat werkt heel prettig”, zegt Thibaudier. De Hellios heeft een tank van 3.000 liter en Pommier-spuitbomen met een breedte van maximaal 36 meter. Een ander sterk punt van de Hellios III is het lage gewicht. Leeg weegt de machine 7,2 ton.

De machine heeft vierwielbesturing. Voorop zitten 340/85R36-banden, achterop zijn ze een slag groter: 380/90R46. De machine heeft een Perkins-motor die een vermogen levert van 125 kW (170 pk).

Gerelateerde artikelen