Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Verzorging

Hardmetalen slijtdelen houden het tot vijf keer langer vol

Slijtdelen waarop slijtvaste hardmetalen plaatjes zijn gelast, gaan tot vijf keer langer mee dan standaard beitels. Dat blijkt uit een duurtest die het Duitse vakblad Profi heeft gedaan.

Slijtdelen kunnen op verschillende manieren behandeld worden tegen slijtage. Beitels met hardmetalen plaatjes hebben op dat vlak de beste papieren. Maar je moet er flink wat dieper voor in de buidel tasten. Profi nam de proef op de som en voorzag een 5 meter brede Lemken Karat 9 met 18 tanden om en om van standaard beitels en van beitels met hardmetalen plaatjes. Lemken levert beide beiteltypes: de standaardbeitels (KP8) kosten 29,50 euro per stuk. De hardmetalen varianten (KH8, die Lemken samen met de firma Betek heeft ontwikkeld) zijn met een stukprijs van 71,50 euro bijna 2,5 keer zo duur.

Vervolgens werd met de machine 700 hectare zanderige grond met stenen bewerkt. In die periode hoefden de hardmetalen beitels niet te worden vervangen, terwijl de standaardbeitels vijf keer verwisseld moesten worden. Opvallend was verder dat de hardmetalen beitels nauwelijks korter werden. Eén en ander betekent dat de grond met de hardmetalen beitels op een constantere diepte wordt bewerkt en dat de mixende werking hetzelfde blijft. Ook positief was dat geen van de dure hardmetalen beitels verloren ging of dat de hardmetalen plaatjes los lieten van de beitel – iets wat in het verleden nogal eens voorkwam.

Kostenplaatje

De kosten voor de slijtdelen van deze machine bedragen met de standaardbeitels 2.903 euro (inclusief de arbeidskosten van 1,25 euro per beitelwissel en nieuwe bouten). Voor de beitels met de hardmetalen plaatjes komt het kostenplaatje op 1.337 euro. Dat is een verschil van 1.566 euro in het voordeel van de beitels met hardmetalen plaatjes. Het vakblad merkt op dat het laatste beiteltype interessanter wordt, naarmate je veel op lichte grond werkt (waar de beitels sneller slijten) en veel grond bewerkt.