Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

CNHi en Zasso gaan samenwerken

CNH Industrial, het moederbedrijf van de trekkermerken New Holland, Case IH en Steyr is een samenwerkingsverband aangegaan met het Duitse bedrijf Zasso, dat een elektrische onkruidbestrijder heeft ontwikkeld. CNHi en Zasso zien samenwerking als een logische stap.

CNH Industrial, het moederbedrijf van de trekkermerken New Holland, Case IH en Steyr is een samenwerkingsverband aangegaan met het Duitse bedrijf Zasso, dat een elektrische onkruidbestrijder heeft ontwikkeld. CNHi en Zasso zien samenwerking als een logische stap.

In september schreef LandbouwMechanisatie al over de elektrische onkruidverdelger van Zasso. Die machine is een jaar of acht geleden in Brazilië ontwikkeld. De machine bestrijdt onkruiden door er een grote hoeveelheid elektriciteit doorheen te jagen. De stroom beschadigt de celwanden van het onkruid, waardoor het celvocht vrijkomt. Ook de vasculaire bundels krijgen een dusdanige tik dat het transport van vocht wordt onderbroken. De stroom die daarvoor nodig is wordt opgewekt door een generator die door de aftakas van de trekker wordt aangedreven.

De elektrocutietechniek is een interessante optie nu het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup wereldwijd onder vuur ligt. Maar behalve als onkruidbestrijder zou het zogenoemde XPower-platform ook kunnen worden ingezet om aardappelloof te doden.

Draagkrachtige partner

Zasso-directeur Dirk Vandenhirtz gaf in september in LandbouwMechanisatie al aan dat hij op zoek was naar een financieel draagkrachtige partner om de techniek op grote schaal in Europa te introduceren en verder te ontwikkelen. De nu aangekondigde samenwerking lijkt precies in die plannen te passen. Volgens Maximilian Birle, hoofd productmanagement van CNHi is de samenwerking nog maar het begin van een inniger samenwerking.

De elektrische XPower-onkruidbestrijder zal vanaf volgend jaar beschikbaar zijn, melden de bedrijven.

Gerelateerde artikelen