Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Gouden Sima medaille voor sideshift op gps

Het Franse Laforge bedacht DynaTrac, een driepunt-sideshift die aan de hand van gps een werktuig dat in de hef van de trekker hangt, bestuurd. Het ontving er een gouden medaille voor van de Sima-noviteiten commissie.

De hydraulische sideshift hangt in de driepuntshef van de trekker. Het wordt aangestuurd door een gps systeem, waarvan een bol op de trekker en de andere op de sideshift is gemonteerd. Vooralsnog kunnen alleen John Deere en Trimble, volgens Laforge met een dergelijke dubbele aansturing werken. Maar je kunt de sideshift ook door een camera laten sturen. Volgens Laforge levert het systeem een nauwkeurigheid van 2,5 centimeter op, doordat de bewegingen van het werktuig losgekoppeld zijn van die van de trekker. Het werkt ook op hellingen tot 25 procent.

Drie versies

Laforge maakt Dynatrac in drie versies: de Premium van 10.000 euro en de Premium plus van 13.000 euro. Beiden wegen 700 kg en zijn geschikt voor trekkers van 100 tot 200 pk. De Ultima weegt 1.500 kg en is geschikt voor trekkers van 150 tot 600 pk en kost 15.000 euro.

Claas

De andere gouden medaille voor opmerkelijke noviteit gaat naar het Duitse Claas. Het bedrijf ontvangt hem voor de vorig jaar tijdens Agritechnica geïntroduceerde Claas Jaguar Terratrac. Een hakselaar op geveerd rupsonderstel.

Gerelateerde artikelen