Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Beurs

Tank Air Wheel drukwisselsysteem wint zilveren Sima-medaille

Het Franse Sodijantes Industrie heeft een bandendrukwisselsysteem bedacht waarbij de druk in de trekkerband razendsnel verhoogt kan worden. Het maakt daarbij gebruik van een luchtkamer die in de velg van het trekkerwiel is gemonteerd. Het bedrijf wint er een Sima-innovatiemedaille mee.

De stalen luchtkamer die buiten de band, maar in de velg is gemonteerd, bevat lucht die onder een druk van zes bar is samengeperst. Volgens het bedrijf moet een band binnen een minuut op de gewenste druk zijn. Dat is zo’n tien keer sneller dan bij gangbare drukwisselsystemen het geval is.

Automatisch

Tank Air Wheel wordt gecombineerd met een automatisch drukwisselsysteem, dat aan de hand van de rijsnelheid en de gekozen strategie, in het veld of op de weg, de druk in de band op het gewenste peil houdt. Een compressor zorgt er dan ook voor dat de druk in de luchtkamer continu op zes bar blijft.

Zilveren medaille

Tank Air Wheel is nog in het prototype stadium. Naar verwachting is hij rond de Franse landbouwmachineshow Sima praktijkrijp. Wat het systeem moet gaan kosten, weet Stephanie Deboude, de directeur van Sodijantes, nog niet. De vinding ontving van de Sima-noviteitencommissie een zilveren medaille, voor een van de meest in het oog springende noviteiten tijdens de beurs.

Gerelateerde artikelen