Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

De (on)mogelijkheden van accu-slagmoersleutels

Mechanisatie- en akkerbouwbedrijven vervangen de pneumatische slagmoersleutel steeds vaker voor een elektrisch exemplaar. Handig, want je hebt geen last meer van de luchtslang. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf?

Bij aanschaf van een accu-slagmoersleutel moet je op een aantal zaken letten. Kies je een lichte slagmoersleutel met 3/8″-, een middelzware met 1/2″-aansluiting of een zware met 3/4″- aansluitstuk? De meeste gebruikers kiezen voor de 1/2″-variant. Daarnaast heb je vaak nog de keuze tussen een houder met verende borgpen (kogeltje) of een rubberen frictiering. De verende borgpen houdt de dop het beste vast, maar maakt het verwisselen tussen verschillende doppen lastiger.

Na de keuze tussen een lichte of een zware accu-slagmoersleutel, moet je kijken welke accu er bij de machine wordt geleverd. De meeste apparaten in het professionele segment werken met een accu van 18 volt of hoger. Hoe hoger het voltage, hoe meer kracht je met de accu kunt genereren. In de praktijk is 18 volt ruim voldoende voor een accu-slagmoersleutel.

LandbouwMechanisatie vergeleek twee professionele apparaten met 1/2″-aansluiting: één exemplaar met een slagkracht van ruim 300 Nm en eentje van maar liefst 1.000 Nm. Bovendien vind je er een overzicht met 24 accu-slagmoersleutels inclusief technische gegevens en prijs. Benieuwd naar de bevindingen?
Lees als betalende abonnee het volledige artikel via het online vakbladarchief. Geen abonnement? Bekijk de abonnementen

Gerelateerde artikelen