Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Autonome werktuigen op de akker

Nadat David Farb zijn baan als softwareontwikkelaar had opgegeven, keerde hij in 2008 terug op het 121 hectare groot ouderlijk landbouwbedrijf in de staat Idaho, VS. Op de trekker broedde hij op plannen om het trekkerwerk te automatiseren. Nu runt hij een loonbedrijf met een kleine autonome werktuigenvloot, schrijft Profi International.

Bij zijn keuze voor een autonoom voertuig viel Farbs keus op een Cat 299D: een skidsteer op rupsen. De bak ging eraf. Deze machine combineert een flink vermogen (78 kW oftewel 106 pk) met een groot contactoppervlak met de bodem. De hefbomen  voor de bak fungeren als hef en op het veld rijdt het voertuig altijd achteruit. Farb maakte het voertuig autonoom met techniek van Raven en TopCon, de software ontwikkelde hij zelf.

Inmiddels heeft Farb een vloot van vier autonoom rijdende Cat-rupsvoertuigen waarmee hij loonwerk verricht. Opmerkelijk genoeg zijn het vooral de oudere boeren die van zijn diensten gebruikmaken.

Amazone Catros

Redacteuren van Profi International zagen dat de machine geen enkele moeite had met de 3 meter brede Amazone Catros-schijveneg. In een uur tijd heeft een Cat met deze machine 2 hectare bewerkt. Achterop de machine is een noodstop gemaakt en een ultrasoonsensor speurt de omgeving af naar obstakels. Op het veld is het een kwestie van de perceelsgrenzen en de werkbreedte invoeren en dan gaat het voertuig zelfstandig aan de slag.

Nu is er nog een mannetje nodig die de werktuigenvloot in de gaten houdt. Maar op termijn denkt Farb aan een ‘docking station’ waar de voertuigen terecht kunnen als de tank leeg raakt en bijgevuld moeten worden.

Aardappel poten

Eén van de voertuigen is afgelopen jaar ingezet voor een vierrijige aardappelpootmachine. Op de plek waar voorheen de chauffeur zat, is nu een 2 tons voorraadbunker gecreëerd. Een andere Cat heeft hij voorzien van een spuitboom en op de plaats van de cockpit zit nu de vloeistoftank van 750 liter. (Profi International)

Foto: Wisfarmer.com[/caption]