Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

‘Accu’s te groot voor zware trekkers’

De energiedichtheid van de huidige generatie accu’s is onvoldoende voor het gebruik in grote elektrisch aangedreven trekkers. Dat blijkt uit berekeningen van trekkerbouwer Fendt, zo meldt Top Agrar.

Trekkers met een vermogen tot 50 kW (68 pk) zouden met de huidige generatie accu’s een uurtje of vier vooruit kunnen, aldus ontwikkelingschef Heribert Reiter. Dat is bij een gemiddeld gebruik, waarbij het volle vermogen niet altijd wordt verlangd.

2 kuub

Voor een trekker met een vermogen van 180 kW (245 pk) die 10 tot 12 uur per dag moet draaien, waarbij gemiddeld de helft van het vermogen wordt aangesproken, is een accucapaciteit nodig van 800 kWh. Ter vergelijking: de accucapaciteit van een Tesla Model S 100D is 100 kWh. Een accu met een capaciteit van 800 kWh weegt 6 ton en neemt een inbouwruimte in van circa 2 kuub.

12 ton

Voor een trekker met een vermogen van 290 kW (395 pk) is volgens Fendt een accucapaciteit noodzakelijk van 1.722 kWh. Zo’n accu weegt met de huidige accutechnologie 12 ton en verlangt een inbouwruimte van 3,8 kuub. Met deze cijfers acht Fendt het gebruik van accu’s in grote trekkers voorlopig niet haalbaar.

Gerelateerde artikelen