Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Steketee past schoffelbreedte heel eenvoudig aan

De Nederlandse schoffelspecialist Steketee heeft een constructie bedacht waarbij de schoffelbreedte razendsnel kan worden aangepast aan de grootte van het gewas. Steketee, inmiddels onderdeel van Lemken, toont de vondst op Agritechnica.

Voor een zo efficiënt mogelijk mechanische onkruidbestrijding is het zaak dat je zo dicht mogelijk langs de gewasrij het onkruid verwijdert. Naarmate het gewas groeit, wordt de breedte die je kunt schoffelen steeds smaller. Tot dusver betekende dit dat je de buitenste messen met een bout op elk perceel naar binnen of naar buiten moest verstellen.

Draadspindel

Dit proces heeft Steketee aanmerkelijk vereenvoudigd. Er zijn drie varianten. Bij de eenvoudigste variant zijn de buitenste meshouders gemonteerd aan een draadspindel, zodat je ze met de hand eenvoudig naar binnen of buiten kunt draaien, zonder dat je daarvoor een sleutel nodig hebt.

Bij de iets luxere variant maakt Steketee ook gebruik van een schroefspindel, maar nu wordt die verdraaid met een elektrisch motortje. Bij de meest luxe variant worden de buitenste messen automatisch elektrisch naar binnen of buiten gesteld op basis van de gegeven die verzameld zijn door de camera van het IC-Light-stuursysteem.