Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

John Deere komt met 8RX rupstrekker

Zoals LandbouwMechanisatie al eerder aangaf, introduceert John Deere tijdens Agritechnica de 8RX-trekker. Een trekker met vier rupsen in plaats van standaard banden. In de Verenigde Staten werd de trekker aan de pers voorgesteld.

De trekker heeft een standaard-frame en is dus geen kniktrekker. John Deere rust de knikbestuurde 9RX al langer uit met vier rupsen. Trots zegt de trekkerbouwer dat het de eerste fabrikant is die een trekker bouwt met een enkel frame die is voorzien van vier rupsen. Dat neemt niet weg dat standaard trekkers al langer voorzien konden worden van rupsen. Denk daarbij aan oplossingen van Soucy bijvoorbeeld.

Nieuwe as

De voordelen van een dergelijk rupssysteem zijn duidelijk. Een trekker voorzien van rupsen heeft een grotere contactoppervlak met de bodem, minder druk op diezelfde bodem en minder wielslip dan bij wieltrekkers het geval is.  John Deere maakte een nieuwe as, speciaal voor deze 8RX. Hij moet sterk genoeg zijn om ook grotere spoorbreedtes mogelijk te maken. Zo kun je 1,93, 203,2, 223,5 en zelfs 304,8-cm brede voorassen monteren. Er zijn drie rupsbreedten leverbaar: 45,7- en 60,9 cm op de vooras en 45,7, 60,9- en 76,2 cm op de achteras. De transportbreedte zou 3 meter zijn. De maximum rijsnelheid 40 km/h.

Geïntegreerde ontvanger

De 8RX trekkers zijn, net als de trekkers uit de vernieuwde 8R serie, voorzien van vele nieuwe snufjes. Zo is het mogelijk om de trekker beter op afstand te monitoren en data gemakkelijker en draadloos van de machine naar de cloud over te brengen. De eerste vijf jaar is dat gratis. Verder is de trekker voorzien van een in het cabinedak geïntegreerde gps-ontvanger. Deze Starfire 6000 zou ook nog eens accurater moeten zijn dan de voorgaande ontvangers. Hou zou zichzelf kalibreren, waardoor de nauwkeurigheid net zo groot is bij hoge snelheden als bij lage snelheden. John Deere claimt dat de ontvanger minder gemakkelijk te stelen is.

Grotere cabine

De cabine is ook groter dan voorheen. Zo heeft de bestuurder 5 centimeter meer hoofdruimte en is de deuropening 24 procent groter geworden. De uitrusting van de cabine is ook verbeterd. Er is een nieuw veersysteem en je kunt kiezen uit drie uitrustingspakketten: Select, Premium en Ultimate. De meest luxe Ultimate cabine heeft een nieuwe, elektronisch verstelbare leren stoel met verwarming, ventilatie en zelfs een massage-stand. De smartphone is te integreren in het geluidssysteem met zes luidsprekers en een subwoofer. Zo kun je telefoon via het 16,5 cm grote touchscreen bedienen. De radio is voorzien van DAB+. Deze cabineversie heeft ook een leren stuurwiel en vloerbedekking. Er zijn 4 USB poorten beschikbaar en er is zelfs een 220 volt in de cabine beschikbaar.

Camera in de neus

Ook voor wat betreft de verlichting kun je kiezen uit drie pakketten. Hier biedt het Ultimate-pakket 22 led-werklampen en acht gangbare ledlampen. Twee keer zoveel als voorheen. Het moet de bestuurder 360 graden verlichting opleveren. Ook handig tijdens onderhoud in het veld. Tegelijkertijd zijn de spiegels bij aanschaf van dit pakket elektrisch verstelbaar, verwarmt en uitschuifbaar. Ook zijn camera’s in de neus en achterop de cabine standaard in dit pakket. Dat zou volgens de fabrikant dan weer vooral handig zijn bij het aankoppelen van machines en het parkeren op krappe plaatsen.

Vier modellen

Er zijn vier modellen van 310 tot 410 pk. Ze dragen een nieuwe typeaanduiding, waarbij het vermogen na de serieaanduiding 8RX is te vinden. Het design van de trekker is volgens Deere afkomstig van BMW Designworks in Californië. De trekkers zijn allemaal te voorzien van de e23 powershift transmissie. Op de kleinste twee modellen is ook een 16/5 powershift transmissie te krijgen en je kunt – met uitzondering van de 8RX410 – ook kiezen voor de traploze IVT transmissie. In dat geval kun je ook de CommandPro armleuning bestellen en staan je  11 programmeerbare knoppen ter beschikking. Iedere bestuurder kan zijn eigen knoppeninstellingen opslaan.

De trekkers moeten naar verwachting aan het begin van de zomer van het volgende jaar leverbaar zijn.