Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

1-rijige zelftrekkende aspergeoogstmachine van Cerescon

Het Nederlandse Cerescon heeft het productgamma uitgebreid met de 1-rijige zelftrekkende aspergeoogstmachine Sparter. De machine kan oogsten zonder het gebruik van een trekker met chauffeur.De 1-rijige oogstmachine is ontwikkeld voor de kleinere teler. De Sparter kan ongeveer 0,3 hectare per uur oogsten. De grotere 2- en 3-rijige oogstmachines die Cerescon twee jaar geleden introduceerde, kunnen 35 tot 50 hectare oogsten. Daarmee zijn die machines vooral geschikt voor grote telers.

Trekker overbodig

Bij de nieuwe zelftrekkende Sparter, zijn trekker en chauffeur overbodig. De oogstkosten per uur worden, zo meldt de fabrikant, ten opzichte van handmatige oogst tot 70 procent verlaagd. Een groot verschil met de grotere machines is dat de 1-rijige variant voorzien is van rupsbanden. Bovendien kan de Sparter autonoom door de rijen rijden. Er is één persoon achterop de machine nodig om de geoogste asperges te verzamelen in de kratten.Door de compacte afmetingen kan er op kleinere velden geoogst worden met minder verlies van kopakkers en kan de machine gemakkelijk over de weg vervoerd worden. De oogsttechnologie is dezelfde als die op de grote oogstmachines. Dat houdt in de de 1-rijige voorzien is van ondergrondse detecte, dubbele steekrobot, zandbedherstel, aspergetransport en zogenoemde plastic handling.

2021 in praktijk

Cerescon zal aankomend aspergeseizoen gebruiken om de nieuwe 1-rijige oogstrobot te demonstreren op diverse velden in binnen- en buitenland. In 2021 moeten een aantal exemplaren uit de 0-serie in de praktijk actief zijn. De nieuwe variant zal rond de 350.000 euro kosten inclusief de stroomvoorziening. De verkoop van de Sparter start in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Daarna breidt Cerescon uit naar andere Europese landen waar witte asperges worden geoogst.